Λάδι των Φαραώ

Το λάδι του Μαύρου Κύμινου ονομάζεται “ Λάδι των Φαραώ”, διότι βρέθηκε σε τάφο του Tutankhamen και άλλων αιγυπτίων Φαραώ.
Είναι γνωστό ότι είχε χρησιμοποιηθεί από την Κλεοπάτρα για τις ιδιότητες του στην υγεία και την ομορφιά. Ο έλληνας γιατρός Διοσκουρίδης το χρησιμοποιούσε για τους πονοκεφάλους, την ρινικήσυμφόρηση, τον πονόδοντο και τα εντερικά παράσιτα. Ο Ιπποκράτης, ο παππούς της σημερινής επιστημονικής ιατρικής το θεωρεί πολύτιμο στις ηπατικές και πεπτικές διαταραχές.

Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην καταπολέμηση εκζεμάτων, μυκητιάσεων, ψωρίασης και σε προβλήματα ακμής.
Συμβάλει στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου, στην βελτίωση των συμπτωμάτων βρογχικού άσθματος, κατά των πονοκεφάλων και έχει τονωτική επίδραση στον οργανισμό.

Μπορεί να αποτελέσει το μάυρο κύμινο εξαιρετικό τονωτικό όταν αναμιχθεί με μέλι και σκόρδο σε άτομα με άσθμα ή βήχα, καθώς και σε εκείνους που θέλουν να ενισχύσουν την ανοσοποιητικό
τους σύστημα κατά τη διάρκεια της εποχής της γρίπης και του κρυολογήματος ή όταν αρχίζει μια λοίμωξη.

Σύμφωνα με ιατρικές μελέτες το μάυρο κύμινο χαρακτηρίζεται για την αντικαρκινική, αντιδιαβητική, αντι-φλεγμονώδη, ηπατοπροστατευτική, αντιυπερτασική και νεφροπροστατευτική δράση κατατάσοντας το στις κορυφαίες τροφές της της σύχρονης διατροφής του ανθρώπου.Το μαύρο κύμινο περιέχει χημικές ουσίες με έντονη αντιοξειδωτική δράση.

Η βασικότερη από αυτές τις ουσίες είναι η θυμοκινόνη (thymoquinone).Οι σπόροι του έχουν πολύ λίγο άρωμα, αλλά διαλύουν τα αέρια, που σημαίνει ότι έχουν την τάση να βοηθούν
στην πέψη και να ανακουφίζουν από τα αέρια στο στομάχι και στα έντερα. Βοηθούν επίσης, στον περισταλτισμό και στην αφόδευση.

– Θυμοκινόνη (TQ) – Έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.

– Θυμοϋδροκινόνη – Βρίσκεται ανάμεσα στους πιο ισχυρούς φυσικούς αναστολείς της ακετυλοχολινεστεράσης (AChE).

– Θυμόλη- Φυσικό μονοτερπένιο που δίνει σε αυτό το έλαιο τις φαρμακευτικές του ιδιότητες.

Διαβήτης

Μια πρόσφατη δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Endocrinology and Metabolism έδειξε ότι το έλαιο του μαύρου κύμινου ενεργοποιεί:

– Τη σταδιακή μερική αναγέννηση των παγκρεατικών βήτα-κυττάρων.

– Βελτίωση των μειωμένων συγκεντρώσεων ινσουλίνης στο αίμα.

– Μείωση της ανεβασμένης γλυκόζης.

Αυτές οι λειτουργίες είναι πράγματι σημαντικές, επειδή η N. sativa αποτελεί μία από τις σπανιότερες ουσίες στον κόσμο, που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη κατά των δύο τύπων διαβήτη. Σύμφωνα με τους ερευνητές από το Ινδικό Συμβούλιο Ιατρικών Ερευνών, το έλαιο από μαύρο κύμινο βελτιώνει την ανοχή στη γλυκόζη, όπως η μετφορμίνη χωρίς όμως κάποια παρενέργεια. Η μετφορμίνη συνιστά μία από τις πιο συνηθισμένες συνταγογραφούμενες ουσίες για τον διαβήτη τύπου 2. Σχετίζεται με έναν αριθμό παρενεργειών, που περιλαμβάνουν:

– Πονοκέφαλο

– Καούρες

– Δυσκοιλιότητα/ διάρροια

– Πρήξιμο

– Μυϊκός πόνος

– Στομαχικός πόνος

– Δυσπεψία/ αέρια

– Κοκκινίλες στην επιδερμίδα

Πιθανές παρενέργειες

Το έλαιο που προέρχεται από σπόρους Nigella sativa μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα νεφρά ή στο ήπαρ όταν χρησιμοποιείται σε υψηλές δόσεις. Μελέτες πάνω σε ανθρώπους είναι απαραίτητες για την περαιτέρω αξιολόγηση της επίδρασης της Nigella sativa στα νεφρά ή στο ήπαρ. Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα της Nigella sativa δεν έχει αξιολογηθεί πλήρως σε έγκυες γυναίκες.

Κατά συνέπεια, οι μέλλουσες μητέρες δεν θα πρέπει να παίρνουν το Nigella sativa εκτός εάν έχουν λάβει σχετικές οδηγίες από τον γιατρό τους. Επειδή αυτό το συμπλήρωμα είναι αντιοξειδωτικό και μπορεί να προστατεύει τα κύτταρα από βλάβες. η προστατευτική δράση του Nigella sativa μπορεί να επηρεάσει τη δράση ορισμένων τύπων θεραπειών καρκίνου, όπως η ακτινοθεραπεία ή η χημειοθεραπεία, που καταστρέφουν τα κύτταρα που αναπτύσσονται γρήγορα. Επιπλέον, η ταυτόχρονη χρήση του Nigella sativa και των αντιυπερτασικών φαρμάκων μπορεί να προκαλέσει απότομη πτώση των επιπέδων της αρτηριακής σας πίεσης, προκαλώντας υπόταση.

Συμπεράσματα

Μεγάλο μέρος των ιδιοτήτων που αποδίδονται στο μαύρο κύμινο, φαίνεται πως οφείλεται σε δοκιμές και μελέτες που έχουν γίνει σε εργαστηριακό επίπεδο και δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί σε ανθρώπους. Ελλείψει περαιτέρω ερευνών και κλινικών δοκιμών για την καθιέρωση κατάλληλης χρήσης και ασφαλών θεραπευτικών δόσεων, η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής όπως η nigella sativa θα πρέπει να γίνεται έπειτα από συνεννόηση με γιατρό ή έμπειρο διαιτολόγο.

Close Menu
error: Content is protected !!